Dörren höll branden stången

Människor på utsidan såg rök bolma ut genom en balkongdörr, men de boende kunde snabbt utrymma tack vare att säkerhetsdörren höll både brand och brandrök begränsad. Hör de inblandade berätta om händelsen som kunde ha slutat så mycket värre.

Sommaren 2021 brann det i en lägenhet i Ystad. Lägenheten saknade brandvarnare, men som tur var hade en uppmärksam individ på andra sidan gatan upptäckt att det bolmade rök från balkongdörren, och ringt brandkåren.

– Vi misstänkte initialt att personen som bor i lägenheten var kvar där. Så våra rökdykare går in som livräddning i detta fallet. Man gjorde ett sök, såg att ingen var hemma och koncentrerade sig sedan på att släcka branden, säger Roger Larsson, yttre befäl vid Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund.

Hade bytt alla dörrar

Branden spred sig som tur var aldrig till kringliggande lägenheter, och röken läckte inte till trapphuset. Orsaken var den säkerhetsdörr från Daloc som Secor installerade i bostadsrättsföreningen 15 år tidigare.

– Dörren höll röken instängd i lägenheten, för man såg på den att den var sotig. En del av ringklockan är i plast och den hade smält, så det har nog varit mycket varmt, säger Jörgen Magnusson som är ordförande i bostadsrättsföreningen som har hand om flerfamiljshuset där det brann.

Den här typen av säkerhetsdörrar från Daloc sitter i alla lägenheter i det aktuella huset. Man valde att installera dem för att öka brandsäkerheten och minska inbrottsrisken. Den aktuella dagen var man glad över det beslutet.

– Branden och brandröken begränsades till den aktuella lägenheten, mycket tack vare säkerhetsdörren. De gamla dörrarna i trapphuset som satt där innan, var från 1942 och uppfyllde inte dagens brand- och säkerhetskrav, säger Jörgen Magnusson.

Så här såg dörren ut efter att den hade brutits upp. Foto: Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund

Skyddar mot brand, ljud och inbrott

Roger Larsson var yttre befäl och först på plats vid lägenhetsbranden i Ystad. Han beskriver vad som hände den där dagen i augusti.

– Jag ser att det ryker ut från en fönsterspringa på en altandörr som står öppen. När vi kommer fram är det ingen rök i trapphuset, det innebär att dörren har hållit tätt som det är tänkt. Jag ser också att det är en säkerhetsdörr. Det rapporterar jag tillbaka till ankommande brandstyrka som skall in, säger han och förklarar sedan att man måste välja rätt metod för att ta sig in beroende på vad det sitter för dörr i huset.

– Är det en säkerhetsdörr använder vi en särskild metod och speciella verktyg.

Både metoden och verktygen är dock något som de håller för sig själva inom kåren. Detta av säkerhetsskäl.

– Beroende på hur dörren sitter kan det ta lite längre tid att bryta sig in, berättar Roger.

När rökdykarna kommer in ser de att det brinner i köket och att lägenheten är helt rökfylld. Man söker igenom alla rum, ser att ingen befinner sig där och släcker sedan branden.

Säkerhetsdörren har skador från uppbrytningen och är sotig i överkant, men i övrigt är den hel. Den här typen av dörr är konstruerad att stå emot direkt brand i 30 minuter, dörren stoppar således branden från att sprida sig ut i trapphuset.

Men fördelarna med en säkerhetsdörr är flera. Utöver bättre inbrottsskydd och att det blir mindre oljud i lägenheten, har du även ett bra skydd mot rökspridning. Röken är ofta det som ställer till bekymmer vid en brand. Den är extremt giftig, sprider sig snabbt över stora ytor och är direkt dödlig.

När det brann i Ystad läckte ingen rök till trapphuset eftersom ytterdörren höll tätt. Andra boende kunde därmed evakuera fastigheten på egen hand via trapphuset, och räddningstjänsten kunde lägga allt fokus på lägenheten ifråga.

Skulle trapphuset ha varit rökfyllt är evakueringen mer komplicerad, den kräver exempelvis att räddningspersonal engagerar sig i att få ut boende ur övriga lägenheter.

Att röken inte tar sig ut i trapphuset innebär vidare att det krävs mindre sanering efter branden. Det blir lägre kostnader för försäkringsbolagen och mindre stök för de boende.

Vad gäller branden i Ystad befann sig ingen i den eldhärjade lägenheten och det blev inga personskador. Än idag vet man inte vad det var som startade den.

Säkerhetsdörren är ett steg mot bättre brandsäkerhet i byggnaden. Läs mer om Dalocs säkerhetsdörrar, installerade av Secor

Bakom vilken dörr har det brunnit?

Skönt, bakom den här dörren har det inte brunnit. Om det brinner i någon annan del av huset är alla boende trygga tack vare att säkerhetsdörrar från Daloc skyddar mot giftiga heta brandgaser och brand i minst 30 minuter.

Tips om det börjar brinna:


Brinner det i grannens lägenhet och det finns rök i trapphuset?

Gå inte ut i ett trapphus som är fyllt med rök. Röken är väldigt giftig och redan efter ett par andetag riskerar du att bli medvetslös. Stanna istället kvar i din lägenhet och larma 112. Då får räddningstjänsten reda på att du är inne i din lägenhet. Vänta på den plats i lägenheten där räddningstjänsten lättast kan rädda dig, till exempel vid balkongdörren eller fönstret.

Brinner det i din lägenhet?

Stäng in branden i rummet där det brinner, om du inte kan släcka den. Ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Stänger du in branden i lägenheten sprider sig inte branden och den giftiga röken lika fort.

Så här skyddar en Daloc-dörr vid brand

Klarar temperaturer på

900°C

Skyddar mot brandgaser och brand i minst

30 min

Medeltemperaturen överstiger inte

140°C

Bakom den här dörren har det varit en fullt utvecklad brand. Ändå har varken eld eller brandgaser spridit sig till resen av fastigheten. Att en säkerhetsdörr från Daloc ger ett så bra brandskydd beror på dörrens konstruktion.

Den är till exempel tillverkad i obrännbara material som höghållfasthetsstål och isolering av mineralull. Men det räcker inte. Våra dörrar har gått igenom en rad provningar hos oberoende skandinaviska institut. De uppfyller alla gällande lagkrav och är typgodkända för att skydda mot heta brandgaser och brand i minst 30 minuter. Här är tre viktiga saker som testas:

1. Skydd mot sticklågor

I en fullt utvecklad brand kan temperaturen efter 30 minuter överstiga 900 grader, vilket innebär extrema påfrestningar. En felkonstruerad dörr kan böja sig vid dessa temperaturer, vilket skapar springor, där så kallade sticklågor kan tränga igenom och antända den sida där det inte brinner. Det gör inte en dörr från Daloc.

2. Den får inte bli för varm

Dörren måste vara isolerad så att den inte blir för varm. Värme kan antända sidan där det inte brinner (även om inte lågorna når dit). En dörr från Daloc är konstruerad för att medeltemperatursstegringen på dörrbladet inte ska överstiga 140 grader på sidan där det inte brinner.

3. Den stoppar farliga brandgaser

Den största faran vid bränder är de giftiga brandgaserna. Kolmonoxid är den gas som orsakar flest dödsfall vid bränder. Den är extra farlig eftersom den inte luktar. Andra farliga gaser är vätecyanid och väteklorid. En säkerhetsdörr ifrån Daloc håller tätt mot heta brandgaser.

Kontakt/prisförfrågan

Två män diskuterar resultatet av installerade entrédörrar från Daloc

Har du några frågor?

Önskar du få prisuppgifter eller har du en fråga?
Klicka på knappen ’Kontakta oss’ nedan eller mejla till secor@secor.se

Du kan även ringa oss på 020-440 450 så hjälper vi dig vidare.

För att kunna ge dig rätt information, vänligen ange följande uppgifter:

  • Ditt namn
  • Om du bor i en bostadsrättsförening (Brf) eller annan typ av boende i förening
  • Din adress
  • Ditt telefonnummer
  • En beskrivning eller meddelande om ditt ärende
  • Antal dörrar som behöver tas i beaktning
  • Om möjligt, bifoga gärna en bild

 

Kontakta oss

Du kanske också är intresserad av detta?

Kontakt