Secor brf-lustgarden_

Minutiöst renoverad fastighet där varje detalj lyfter helheten

Markvärme för att slippa skotta gården, säkerhetsdörrar i hela fastigheten och likadant innertak som det i Operakällarens bakficka. BRF Lustgårdens renovering går inte av för hackor.

Varenda detalj har varit genomtänkt när Bostadsrättsföreningen Lustgården planerat renoveringen av sin fastighet. Den fem år långa byggperioden kan knappast kallas för en standardrenovering. Här har man satsat extra på det mesta, och på så vis höjt värdet på lägenheterna samtidigt som de boende trivs som fisken i vattnet.

– Det kostar så lite extra att höja standarden. Vi har kanske lagt på tio procent i merkostnad, men har fått tillbaka så otroligt mycket mer känsla. Nu betalar det dessutom tillbaka sig år efter år med extralägenheterna. De som fått stå ut med buller och bång har fått en bra förtjänst i ökat värde, säger Ulf Netzler, som är vice ordförande i föreningen.

Totalt handlar det om tio trapphus, en stor innergård och nästan 200 lägenheter som fått sig en rejäl uppfräschning. Trapphusen i form av putsade stengolv, nya innertak, trästruktur och nymålade väggar. Lägenheterna i form av sprillans nya säkerhetsdörrar.

– I ett trapphus är dörren en väldigt viktig del i designen. De dörrar som Secor har installerat är säkerhetsdörrar från Daloc och de har lyft trapphusen väldigt. Samtidigt har de även stärkt brandsäkerheten, minskat inbrottsrisken och dämpat så man inte hör spring i trapphuset in i lägenheterna. Det har blivit väldigt mycket bättre allting. Alla är jättenöjda, säger Ulf och fortsätter:

– Vi har inte haft ett enda inbrott efter det i våra lägenheter.

De har också satt samma typ av dörr på alla lägenhetsförråd och liknande utrymmen såsom maskinrum, ventilationsrum med mera. Men till allmänna utrymmen har man en variant med glas för att man ska se in utan att först behöva öppna dörren.

Ute på gården hittar man bland annat en nybyggd, stor lekplats och värmeslingor i marken så att man slipper skotta på vintern. I garaget har föreningen precis satt upp 172 platser till elbilar.

” – I ett trapphus är dörren en väldigt viktig del i designen. De dörrar som Secor har installerat är säkerhetsdörrar från Daloc och de har lyft trapphusen väldigt. Samtidigt har de även stärkt brandsäkerheten, minskat inbrottsrisken och dämpat så man inte hör spring i trapphuset in i lägenheterna. Det har blivit väldigt mycket bättre allting. Alla är jättenöjda! ”

Även byggt nya lägenheter

Att man kunnat göra alla förändringar beror delvis på den djupt engagerade styrelsen som själva varit med och projektlett många steg för att hålla nere kostnaderna. Här har man samlat människor med intresse för såväl bygg och projektledning som design och konstruktion.

Ett exempel på detta ser man när man tar en titt på lyktstolparna på gården, de ser ut som björkstammar. Ett annat exempel är innertaket i trapphusen som är likadant som det innertak du hittar på bakfickan till den anrika Operakällaren, dock i annan nyans.

– Deras är bruna och våra är vita, men designen är densamma. Det är en stålkonstruktion med öppna oregelbundna hål som leder igenom ljuset och skapar en lobbykänsla. Detta innertak sitter både i trapphuset och utanför entrédörren så att det blir enhetligt, säger Ulf.

En intressant detalj är också att man samtidigt byggt nya lägenheter i fastigheten. På så vis har man kunnat finansiera en hel del av renoveringskostnaden, dels i form av intäkter när man säljer lägenheterna, dels genom att man får en extra årlig intäkt och minskat underhåll.

– Det var 177 lägenheter från början. Nu är det 190, och vi ska snart bygga 8 till, säger Ulf.

En engagerad styrelse innebär ofta även engagerade medlemmar. När det kommer till dörrbytena var dessa ett initiativ från just dessa.

– Det var några medlemmar som från början slog sig samman och tog från sin fond för att kunna installera säkerhetsdörrar. De valde dörrar med liggande trästruktur istället för stående. Så vi bestämde att vi satsar på samma till alla lägenheter och så fick de tillbaka sina pengar.

Såväl medlemmar som styrelse är nöjda, trots att den långa renoveringstiden pågått under pandemin när många jobbat hemifrån. För att underlätta har man sett till att den skett i etapper, samt tagit in extra städhjälp.

– Det får hellre ta lite tid. För därmed har vi själva kunnat projektleda allt och sparat åtskilliga miljoner. Men så får man göra det på ett vis där man månar om sina delägare, som vi kallar dem. Kommer du in hos oss idag ser det lika nybyggt ut som i ett nybyggt hus, i vissa fall till och med högre standard. Det har enligt mäklarna höjt lägenhetspriserna till mer än 10 procent i ökat värde. Det är något som gagnar alla.

Kontakt/prisförfrågan

Två män diskuterar resultatet av installerade entrédörrar från Daloc

Har du några frågor?

Önskar du få prisuppgifter eller har du en fråga?
Klicka på knappen ’Kontakta oss’ nedan eller mejla till secor@secor.se

Du kan även ringa oss på 020-440 450 så hjälper vi dig vidare.

För att kunna ge dig rätt information, vänligen ange följande uppgifter:

  • Ditt namn
  • Om du bor i en bostadsrättsförening (Brf) eller annan typ av boende i förening
  • Din adress
  • Ditt telefonnummer
  • En beskrivning eller meddelande om ditt ärende
  • Antal dörrar som behöver tas i beaktning
  • Om möjligt, bifoga gärna en bild

 

Kontakta oss

Du kanske också är intresserad av detta?

Kontakt