Tidstypiska dörrar betyder inte att man måste nagga på säkerheten

När det började bli dags att byta ut trädörrarna i sekelskiftsfastigheten på Nordhemsgatan stod brandsäkerhet, inbrottsskydd och ljuddämpning på listan. Det blev säkerhetsdörrar från Daloc, med Secor som dörrinstallatör.

Mitt i centrala Göteborg ligger Bostadsrättsföreningen Nordhem 22 vars fastighet är en imponerande skapelse från sekelskiftet. Detta trevåningshus med inredd vind är välskött och tidstypiskt renoverat. Exempelvis har man bytt ut alla dörrar till säkerhetsdörrar, men med husets bakgrund och historia i beaktande.

– Vi hade en bebyggelseantikvarie här som gjorde en rundvandring och sade vad hon tyckte var lämpligt i tidsmiljön för huset, säger Pelle Lundgren, styrelseledamot i föreningen.

” – Vi valde en mörkröd säkerhetsdörr med två dörrspeglar på. Det var två eller tre speglar som var vanligast på den tiden.

Vi röstade om vad vi tyckte var snyggast och då blev det den. Det var ganska enkelt att ta beslut eftersom vi är en liten förening, säger Pelle Lundgren.”

” – Vi valde en mörkröd säkerhetsdörr med två dörrspeglar på. Det var två eller tre speglar som var vanligast på den tiden.

Vi röstade om vad vi tyckte var snyggast och då blev det den. Det var ganska enkelt att ta beslut eftersom vi är en liten förening, säger Pelle Lundgren.”

En tidstypisk dörr

Pelle har bott i huset i snart 25 år. Men huset är betydligt äldre än så, det är byggt i början av 1890-talet. Dörrtypen man valde var därför Daloc S43, en dörr med ett högt inbrottsskydd men också ett estetiskt passande yttre. Ihop med mässingsbeslagen har dessa dörrar höjt standarden i trapphuset.

– Vi valde en mörkröd säkerhetsdörr med två dörrspeglar på. Det var två eller tre speglar som var vanligast på den tiden. Vi röstade om vad vi tyckte var snyggast och då blev det den. Det var ganska enkelt att ta beslut eftersom vi är en liten förening, säger Pelle Lundgren.

Dörrarna som satt där innan var vanliga, enkla trädörrar. De bidrog inte med någon större säkerhet vare sig när det kom till inbrott eller brand.

De nya dörrarna har däremot både ett högt inbrottsskydd och håller brand borta i upp till 30 minuter. Det gör att räddningstjänsten ges möjlighet att ta sig ut och släcka branden innan den kan sprida sig.

Man valde Secor som dörrinstallatör eftersom man ville ha ett pålitligt företag.

– Secor är ett välkänt namn så det kändes tryggt, säger Pelle.

Bytet gick smidigt. Det tog en halv dag per dörr. Dörrbytet innebar att Secor kom ut och tog bort de gamla dörrarna, installerade de nya karmarna, eventuella ledningar till larm hanterades, samt installerade de nya säkerhetsdörrarna. Secor tillverkade även klackfodret och målade upp allt.

– Vi är nöjda med Secor. Allt gick förvånansvärt smidigt och det känns tryggt nu i efterhand att vi har säkerhetsdörrar till alla lägenheter och till vinden.

Näst på tur i underhållsplanen är taket, detta är man i skrivande stund i färd med att måla om Föreningen har även bytt till energifönster i fastighetens två lokaler.

– Vi har två lokaler i bottenplan och det är väldigt stora rutor där, så dessa bytte vi till energifönster. Vi har en underhållsplan som vi följer och säkerhetsdörrarna är förstås en viktig del i det underhållet.

Kontakt/prisförfrågan

Två män diskuterar resultatet av installerade entrédörrar från Daloc

Har du några frågor?

Önskar du få prisuppgifter eller har du en fråga?
Klicka på knappen ’Kontakta oss’ nedan eller mejla till secor@secor.se

Du kan även ringa oss på 020-440 450 så hjälper vi dig vidare.

För att kunna ge dig rätt information, vänligen ange följande uppgifter:

  • Ditt namn
  • Om du bor i en bostadsrättsförening (Brf) eller annan typ av boende i förening
  • Din adress
  • Ditt telefonnummer
  • En beskrivning eller meddelande om ditt ärende
  • Antal dörrar som behöver tas i beaktning
  • Om möjligt, bifoga gärna en bild

 

Kontakta oss

Du kanske också är intresserad av detta?

Kontakt