I Solna ligger Brf Urnan 9, en bostadsrättsförening bestående av 12 lägenheter fördelade på 2 trappuppgångar. Fastigheten, en ståtlig byggnad från 1950-talet, har nyligen genomgått en omfattande renovering med fokus på brandsäkerhet och en hållbar byggnad. Med en nyputsad fasad och ett nylagt tak av tegelpannor, bestämde sig föreningen även för att se över dörrarna. Det projektet visade sig dock inte bli helt enkelt eftersom dörrarna innehöll asbest.
– Vi hade problem med att stänga våra källardörrar ordentligt. Så vi gjorde en upphandling men det första företaget som kom hit och kollade sade att det var asbest i dörrarna så man kunde inte renovera dem, vilket var det vi hade tänkt göra från början, säger Marie Åberg som är styrelseledamot i föreningen.
Totalt handlade det om sju olika dörrar som skulle bytas, samtliga med asbest.
Asbest är ett byggmaterial som användes flitigt under mitten av 1900-talet på grund av dess brandskyddande egenskaper, men som sedan dess har visat sig vara hälsoskadligt. När asbestfibrer andas in kan de orsaka allvarliga lungsjukdomar, inklusive asbestos och mesoteliom. Det var därför av yttersta vikt för Brf Urnan 9 att hantera och avlägsna allt asbestmaterial på ett säkert sätt.
Föreningen tog in flera offerter, och alla rekommenderade olika metoder. Ett företag sade att det räckte att byta dörrbladen och att man kunde låta karmarna sitta kvar, en annan sade att allt behövde bytas.
Secor, som för ett par år sedan bytt alla lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar hos samma förening, var det företag som gav bäst intryck även denna gången.
– En brandskyddskonsult tittade på offerterna och sade att den som var från Secor var ärligast och bäst ur brandskyddssynpunkt, säger Marie Åberg.