Strax utanför centrala Göteborg, på Hisingen, hittar du tre så kallade landshövdingehus. Dessa hus är karaktäristiska för Göteborg – även om de går att finna i flertalet andra städer också – och har fått sitt namn efter landshövdingen Albert Ehrensvärd den äldre.
Byggnadstypen sågs först i slutet av 1800-talet. På den tiden fick man bara bygga trähus med maximalt två våningar, så för att komma runt detta började man att bygga den första våningen i sten. Husen ifråga utmärker sig således genom att de har en första murad våning och därefter två våningar av trä.
Landshövdingehusen i kvarteret Oxhuvudet är byggda på 30-talet. De är inte K-märkta, men fastighetsägaren Ivar Kjellberg Fastigheter AB är ändå mycket mån om att bevara den tidstypiska stilen samtidigt som bostäderna ska hålla en modern standard. Därför har man bland annat bytt ut alla lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar men valt en dörr som passar husets ålder.
Spännande att renovera gamla hus
– När man gör renoveringar så ska man gå fram med varsamhet. Det kan vara så att om 100 år, eller om 50 år, så kanske de här byggnaderna har ett starkare skydd än vad de har idag. Detta måste man ha i bakhuvudet när man renoverar, säger Sören Holm som varit ansvarig för renoveringen hos Ivar Kjellberg Fastigheter AB.
Han fortsätter:
– Tar vi dörrarna som exempel, de här dörrarna fanns inte på 30-talet men idag har vi helt andra regler för brandskydd och sådana saker. Så vi valde en säkerhetsklassad ståldörr, men med ett äldre uttryck. Den har exempelvis en yta som påminner om trä när man ser den på håll och tre speglar.