Varsam renovering av historiska landshövdingehus

Även om husen inte är K-märkta ville fastighetsbolaget Ivar Kjellberg Fastigheter AB att renoveringen av deras tre landshövdingehus skulle utföras med en varsam hand. Det har tagit tid, men slutresultatet är slående.

Strax utanför centrala Göteborg, på Hisingen, hittar du tre så kallade landshövdingehus. Dessa hus är karaktäristiska för Göteborg – även om de går att finna i flertalet andra städer också – och har fått sitt namn efter landshövdingen Albert Ehrensvärd den äldre.

Byggnadstypen sågs först i slutet av 1800-talet. På den tiden fick man bara bygga trähus med maximalt två våningar, så för att komma runt detta började man att bygga den första våningen i sten. Husen ifråga utmärker sig således genom att de har en första murad våning och därefter två våningar av trä.

Landshövdingehusen i kvarteret Oxhuvudet är byggda på 30-talet. De är inte K-märkta, men fastighetsägaren Ivar Kjellberg Fastigheter AB är ändå mycket mån om att bevara den tidstypiska stilen samtidigt som bostäderna ska hålla en modern standard. Därför har man bland annat bytt ut alla lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar men valt en dörr som passar husets ålder.

 

Spännande att renovera gamla hus

– När man gör renoveringar så ska man gå fram med varsamhet. Det kan vara så att om 100 år, eller om 50 år, så kanske de här byggnaderna har ett starkare skydd än vad de har idag. Detta måste man ha i bakhuvudet när man renoverar, säger Sören Holm som varit ansvarig för renoveringen hos Ivar Kjellberg Fastigheter AB.

Han fortsätter:

– Tar vi dörrarna som exempel, de här dörrarna fanns inte på 30-talet men idag har vi helt andra regler för brandskydd och sådana saker. Så vi valde en säkerhetsklassad ståldörr, men med ett äldre uttryck. Den har exempelvis en yta som påminner om trä när man ser den på håll och tre speglar.

”- Vi hade gamla ekportar som satt där innan. Första alternativet var att vi skulle renovera upp dem. Vi lämnade in en test till ett annat företag som skulle renovera och betsa dem i en särskild färg. Men beslutade oss till sist för att köpa nya dörrar via Secor istället, säger Sören.”

Det som är spännande när man gör renoveringar i så här gamla hus är att man inte alltid vet vad som döljer sig bakom ytskiktet. Man måste ta hänsyn till så mycket befintliga saker. Man kan behöva riva murstockar, det ska in nya värmesystem, karmbredder ska justeras och ventilation ska byggas om.

– Det är en av de större utmaningarna i projektet, att ta hänsyn till det befintliga, innan man öppnat alla väggar och sett hur det ser ut, säger Sören Holm.

ROT-renoveringen har därför skett löpande, och dörrinstallatören Secor har kommit in i flera etapper för att byta både lägenhetsdörrar och entrédörrar. Installationen av lägenhetsdörrarna har skett i tre olika etapper synkroniserat med byggarbetet på plats. Entrédörrarna bytte de dock i ett enda svep.

– Vi hade gamla ekportar som satt där innan. Första alternativet var att vi skulle renovera upp dem. Vi lämnade in en test till ett annat företag som skulle renovera och betsa dem i en särskild färg. Men beslutade oss till sist för att köpa nya dörrar via Secor istället, säger Sören.

Totalt handlar det om 13 entrédörrar och 84 lägenhetsdörrar som installerats. De boende har fått ersättningslägenheter under tiden – det är för att renoveringen omfattar så mycket mer än bara dörrar. Man har även gjort nya kök, nya badrum och lagt in nya golv.

Vidare har man byggt ett gårdshus och flyttat ut förråd och tvättstuga dit. Detta har gjort att man frigjort utrymme på vinden och däruppe hittar man numera 17 lägenheter till.

Renoveringen har pågått i 2,5 år men börjar äntligen att närma sig sitt slut.

– Allt är klart nu, sånär som på två lägenheter som vi ska få slutbesked på vilken dag som helst. Sedan är även soprummet kvar. Men vi är väldigt nöjda. Det blev riktigt bra.

Du kanske också är intresserad av detta?

Kontakt